Dag van de Duurzaamheid 2018

10-10-2018 - - Blog, Medewerkers vertellen

Martijn van der Glas (Adviseur Duurzaamheid)
De Dag van de Duurzaamheid, een belangrijke dag om iedereen op de hoogte te brengen van het belang van een mooie, schone, houdbare aarde. Maar voor mij is iedere dag Duurzaamheidsdag. Mijn werk is duurzaamheid. Via Kenonz ben ik sinds september werkzaam als adviseur duurzaamheid bij de gemeente Aa en Hunze. Het gemeentehuis staat in Gieten. Een heerlijke plek om te werken tussen de bomen op de brink. En met een college dat een duurzaam beleid ambieert. Dat geeft mij de gelegenheid om  mijn kennis en vaardigheden in te zetten op zo’n beetje alle vlakken van het gemeentebeleid. Of het nou gaat om beheer, sociaal domein, inkoop of ruimtelijk beleid. Overal zit wel een aspect uit de drie P’s van duurzaamheid: People, Planet, Profit.

 

“Voor mij is iedere dag Duurzaamheidsdag. Mijn werk is duurzaamheid. Via Kenonz ben ik sinds september werkzaam als adviseur duurzaamheid bij de gemeente Aa en Hunze”. 

 

 

Duurzaam leven 

Eigenlijk is mijn werk niet eens zo ingewikkeld. Waar het om draait is om medewerkers anders naar hun werkterrein te laten kijken dan ze van oudsher misschien gewend waren. Bij de aanleg van een weg bijvoorbeeld kun je nadenken over hergebruik van materialen, de aanleg van een vlinderweide of het plaatsen van zonnepanelen op een geluidswering. In mijn dagelijkse leven probeer ik dat ook al zoveel mogelijk toe te passen. Ik vind het ook gewoon leuk om mijn leven zo in te richten dat de generatie na mij ook nog een fijne planeet heeft om op te wonen. Zo heb ik heb vier zonnepanelen (voor elektriciteit) en een zonneboiler (voor warm water) op mijn dak, probeer ik vier van de zeven dagen geen vlees te eten en rijdt mijn auto op groengas. Ik heb echter gemerkt dat ik ondanks mijn groengasauto, er toch de voorkeur aan geef om met de bus van Groningen Stad naar Gieten te gaan. En dat is niet alleen uit duurzaamheidsoogpunt. Ik merk dat ik er van kan genieten om ’s ochtends in een bijna lege bus (iedereen is in Groningen uitgestapt) mijn krantje te lezen om twintig minuten later uit te stappen in een andere wereld.

Niet meer de hectiek van de stad met veel auto’s, mensen met haast en rijen fietsers maar vogeltjes, lanen met bomen en af en toe een scholier op een fiets. Maar natuurlijk scheelt het ook weer een auto minder op de N34.

 

Belang van duurzaamheid

Terug naar de inhoud van mijn werk. Ik merk dat het niet de kunst is om mensen te overtuigen van het belang van verduurzaming. Wat ik wel merk is dat mensen vastlopen. Kan ik beter mijn huis isoleren of kiezen voor zonnepanelen? Verdien ik mijn investering wel terug? Als ik kies voor zonnepanelen welke moet ik dan kiezen? Als ik drie adviseurs vraag krijg ik drie verschillende adviezen, wat moet ik kiezen? Etc. De avonden die de gemeente Aa en Hunze in het verleden organiseerde op het gebied van verduurzaming van je eigen huis trokken bomvolle zalen. De kunst is om mensen ook tot handelen te verleiden. En daar is in Drenthe de wereld van instrumentaria voor zoals duurzaamheidsleningen, gratis energiescans, collectieve inkoop van zonnepanelen en ga zo maar door. En wat mijn werk heel plezierig maakt is dat in Drenthe heel veel collectief met alle gemeenten in de provincie is opgezet.

Zo kent de provincie Drenthe een onafhankelijk energieloket, het Drents Energieloket van alle gemeenten. Dit loket maakt het werk van de gemeenten eenvoudiger en wordt opvallend vaak geraadpleegd. Ik ga de komende tijd mijn energie steken in het verlagen van de drempels van geïnteresseerden. Of dit nou particulieren, woningbouwcorporaties, bedrijven op sportverenigingen zijn. Ik doe dit samen met veel bevlogen collega’s en een wethouder die, net als ik, graag de lat hoog legt. Aa en Hunze is een Global Goal gemeente. Vroeger heette dat een millenniumgemeente. De Verenigde Naties hebben doelen geformuleerd voor een betere wereld op het gebied van armoedebestrijding, ongelijkheid en klimaatverandering. Voor met name dat laatste doel wil ik mijn inzet leveren voor Aa en Hunze. Dat doen we samen met enthousiaste buurtbewoners die op basis van vrijwilligheid tijd en energie steken in dit project.  En die mensen motiveren mij vaak nog het meest om de dingen te doen die ik doe in mijn werk.

 

Doe jij ook mee?

Kortom ik voel mij als een vis in het water op het gemeentehuis van Aa en Hunze. Ik heb veel vrijheid in de invulling van mijn taken. Ik ontmoet alleen maar vriendelijke, bereidwillige collega’s en inwoners.

Eigenlijk zou iedere dag Duurzaamheidsdag moeten zijn maar 1 dag bewustwording van de kwetsbaarheid van deze aarde per jaar vind ik een mooi begin. Ik heb het privilege dat in mijn werk te mogen doen. Ik daag u uit ook eens op een andere manier te kijken naar uw dagelijkse handelen. Het kan verrassend leuk zijn.

 

Klik hier voor meer informatie over De dag van de Duurzaamheid

Afbeeldingsresultaat voor dag van de duurzaamheid

 

 

 

 


Geplaatst op: 10-10-2018