Storm maakt mensen beter!

18-05-2017 - - Blog, Medewerkers vertellen, Over Kenonz

Overdag is hij directeur van Werkorganisatie DEAL-gemeenten, buiten werktijd is hij trainer/coach van het eerste dameshockeyteam van MHC Steenwijk. Twee werelden waarin Harry Aalderink grote overeenkomsten ziet. Elementen uit de sport neemt hij mee naar zijn werk en omgekeerd. “Bij beide ga ik uit van een TEAM, met hoofdletters geschreven. De leden van een team moeten elkaar helpen, zonder woorden met elkaar kunnen communiceren. Samen een prestatie leveren.”

Spelregels

Om op het hockeyveld te komen waar hij wil zijn, gebruikt Aalderink trainingsvormen met voortdurend veranderende spelregels en omstandigheden. “Dan gaat het stormen en moet je elkaar coachen. In de ambtelijke wereld hoef ik de regels niet te veranderen, dat doet de wetgever wel. Bij Werkorganisatie DEAL-gemeenten verzorgen wij de vergunningverlening en handhaving voor vier Groningse gemeenten en hebben we dus regelmatig met andere omstandigheden te maken.”

Faciliteren

Harry komt niet uit de hockeywereld, hij speelde wel tien jaar op hoog niveau handbal. “Ik weet wat het lezen van een wedstrijd is en ik snap de emoties.” Zijn coachmaatje Ineke Lip heeft wel een hockeyverleden. “Als manager bemoei ik mij ook zo weinig mogelijk met de inhoud, daar zijn andere mensen voor. Het is aan een manager om de organisatie te faciliteren zodat ze met passie en plezier hun werk kunnen doen.” Aalderink geeft zijn medewerkers en spelers daarom veel vrijheid, maar ook verantwoordelijkheid. Hij haalt een uitspraak van de Britse zakentycoon Richard Branson aan. “Die stelt dat de klant geen koning is, maar dat je medewerkers wel koning zijn. Behandel je hen als koning, dan behandelen zij de klant vanzelf ook als koning.”

Passie

Passie vindt Harry zowel in het veld als in het werk onmisbaar. “Ga je met een goede instelling het veld in, dan sta je soms al met 1-0 voor. We zijn met het damesteam net gepromoveerd. Dat betekent veel nieuwe omstandigheden en meer weerstand. Daar redden we het alleen met bikkelhard werken. Winnaars hebben een plan, verliezers hebben een excuus. Maar het enige excuus bij verlies is dat de tegenstander een beter plan heeft dan wij. Dat moet je niet accepteren.” Passie en scherpte betekent niet dat je geen fouten mag maken. “Als je geen fouten maakt, dan werk je niet hard genoeg. Ben je scherp en maak je fouten, dan kun je ook snel weer bijsturen.”


Geplaatst op: 18-05-2017