Zeilen: leuk en leerzaam!

02-06-2017 - - Over Kenonz

Sinds mijn vierde ben ik al fan van de zeilsport. Zoals velen gestart in een optimist en vanaf dat moment van boot naar boot. Ik ben nu 24, maar nog steeds een fanatiek zeiler. Waar ik vroeger meestal alleen zeilde, vaar ik tegenwoordig vooral in teams. Steeds vaker besef ik dat ik onderdelen van de zeilsport ook terugvind in mijn werk.

Omgaan met de elementen

Binnen het zeilen heb je sommige factoren zelf in de hand, anderen helemaal niet. De belangrijkste factor waar je geen invloed op uit kunt oefenen is het weer. Het team dat het beste en snelste hierop kan inspelen, komt vaak als winnaar uit de bus. Soms denk je dat je mijlenver voor ligt, maar als je tegenstander goed op de omstandigheden anticipeert, kan de situatie binnen luttele minuten zijn omgedraaid. Dat is in het dagelijks leven niet anders.

Communiceren

Bij een tocht van meerdere dagen of soms zelfs weken, kun je niet van boord. Een conflict met een teamgenoot moet je dus direct uitspreken, weglopen is geen optie. Dat vraagt om een directe en duidelijke manier van communiceren. Dat is soms niet prettig en eenvoudig, het is wel essentieel om een team goed te laten lopen. Dat geldt zowel in de sport als in het dagelijks leven.

Doel

Het hebben van een doel is binnen het zeilen essentieel: winnen, het behalen van een punt of het oefenen van een manoeuvre. Het is belangrijk dat iedereen binnen het team voor datzelfde doel gaat. Is dat niet het geval, dan brengt dat irritaties met zich mee en presteert de boot niet optimaal.

Iedereen erkent zijn eigen kracht

Iedereen aan boord heeft zijn eigen sterke punt en de daarbij behorende rol. Ik ben vaak voordekker. Als er iets moet gebeuren in het gebied tussen de mast en de punt van de boot, ben ik daarvoor verantwoordelijk. In een goed functionerend team vullen de krachten elkaar aan. Door de juiste rolverdeling weet iedereen duidelijk waar zijn verantwoordelijkheid ligt. Daar mag geen discussie over bestaan. In werk gerelateerde teams is dat niet anders.

Bovenstaande voorbeelden gelden niet alleen voor het zeilen, maar ook voor andere sporten. Duidelijk is in ieder geval dat sport niet alleen belangrijk is als ontspanning, het heeft ook invloed op je persoonlijke ontwikkeling en is daardoor ook goed toepasbaar in je werk.


Geplaatst op: 02-06-2017