Bewust

Traineeship
Duurzaamheid

Wil je bijdragen aan een gezonde, duurzame en leefbare omgeving waarin we dagelijks werken, wonen, creëren, ondernemen en ontspannen? Dan is het traineeship duurzaamheid voor jou gemaakt!
Netwerk opbouwen
Persoonlijke ontwikkeling
Professionele begeleiding
Eigen opleidingstraject

Jouw traineeship bij de overheid of gemeente

 • Minimaal €3.200, -  salaris op basis van 40 uur
 • Direct een vast contract
 • Begeleiding in je professionele en persoonlijke ontwikkeling
 • Een hoog aangeschreven opleidingstraject dat we in partnerschap aanbieden met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten), een begrip in gemeenteland
 • Individueel opleidingsbudget dat je zelf naar wens mag uitgeven
 • Informele uitjes en legendarische borrels in ons eigen KENMIJ-café
 • Een OV abonnement, fietsplan (of elektrische lease mogelijkheden)
 • Onderdeel van een club met meer dan tien jaar ervaring en een goede naam in de markt
 • Toegang tot een professioneel netwerk met meer dan 600 enthousiaste collega’s
 • Onderdeel zijn van de landelijke Bewust vakgroep: ‘vakidioten’ op het gebied van duurzaamheid

Het Kenonz Traineeship Duurzaamheid

Vers uit de schoolbanken en ambities om letterlijk je eigen omgeving te verduurzamen? Met ons traineeship tot adviseur duurzaamheid & energietransitie zorgen wij dat je samen met andere young professionals aan de slag kunt met uitdagende projecten bij de lokale overheid. We begrijpen dat je nog niet bent uitgeleerd en daarom zorgen wij voor een onvergetelijke start.

Gedurende jouw traineeship krijg je de mogelijkheid om verschillende ontwikkelings- en opleidingskansen te benutten, waardoor je uiteindelijk kunt uitblinken als specialist op het gebied van klimaatadaptatie, circulariteit, duurzame mobiliteit, biodiversiteit of een ander thema dat gericht is op duurzaamheid.

En tot slot, vanaf de eerste dag van het traineeship hoor je bij onz. We zijn een gezellige, ambitieuze en hechte club waar volop ruimte is om jezelf te zijn. Samen ondernemen we allerlei activiteiten en tonen we een sterke betrokkenheid bij elkaar.

LEES VERDER

Wie we zijn

Bewust is een apart label binnen Kenonz. Bewust is specialist in het verbinden en opleiden van duurzaamheidstalent aan publieke opdrachtgevers. Gezamenlijk bouwen we aan een sterk landelijk netwerk waarbij vertrouwen, vakkennis, werkplezier en een leven lang leren samenhangen met de duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers en onszelf.

Van starter tot gemeentesecretaris; Binnen Bewust hebben we ieder niveau in senioriteit vertegenwoordigd en daarmee maken we Bewust impact op alle facetten van (lokale) klimaatopgaven. Hierbij zijn we een werkgever met een hele eigen identiteit, waar iedereen met duurzame ambities zich thuis voelt. Een werkgever met bezieling. We streven een duurzame bedrijfsvoering na en onze interne collega’s hebben aantoonbare affiniteit met het klimaat. Vanzelfsprekend doen we niet aan bonussen of targets wanneer we carrière keuzes maken voor onze collega’s. 

We zijn persoonlijk, maatschappelijk betrokken en onszelf. Wij zijn Bewust. En we zijn een landelijk groeiend netwerk aan vakidioten die Bewust bezig zijn met het verduurzamen van de leefomgeving. Wie ben jij?

Aan wat voor projecten ga je werken?

Je gaat aan de slag met de tenuitvoering van het klimaatakkoord. Jij maakt impact en bent daar waar het gebeurt: in de uitvoering! Het type projecten loopt ontzettend uiteen. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan; 

 • Werken aan Wijkuitvoeringsplannen om dorpen of steden van het gas af te krijgen
 • Nieuwe initiatieven starten, zoals energie-hubs opzetten
 • Een gemeentelijke Warmtetransitie-visie schrijven
 • Burgerparticipatie projecten opzetten (hoe krijg je de bewoners mee in de energietransitie?
 • Met een grote fabriek in de regio uitzoeken wat je kunt doen met de restwarmte
 • De binnenstad van een woonwijk autoluw maken en daar campagnes op bedenken
 • Het vergroenen van de binnenstad
 • Onderzoek doen naar mogelijkheden voor geothermie of aquathermie

 

Hoe ziet het traineeship er uit?

We starten twee keer per jaar met een Kickoff! Met misschien wel 50 gelijkgestemde leeftijdsgenoten spendeer je een aantal dagen in een luxe accommodatie in de Belgische Ardennen, hoe leuk is dat!? Je leert elkaar, maar ook onze organisatie kennen door allerlei leuke en sportieve activiteiten, afgewisseld met veel ruimte voor gezelligheid, lekker eten en borrels.

Na onze kickoff hebben we een ambtelijke vorming voor je klaarstaan. In circa een week laten we jou kennis maken met de lokale overheid: Je gaat in gesprek met een burgemeester en gemeentesecretaris, je gaat debatteren in een echte raadzaal en we hebben diverse bestuurskundigen die je leren hoe Nederland B.V. is opgebouwd en wat jouw rol daarbinnen gaat zijn.

Vervolgens volgt de start van je eerste project! Spannend! Want nu mag je echt aan de slag bij een gemeente, provincie of waterschap. Geen zorgen, je hebt al je Kenonz collega’s voor je klaarstaan, zowel doormiddel van je eigen coach, maar ook omdat je vragen kunt stellen tijdens onze intervisies, en omdat je tal van duurzaamheidsguru’s kent vanuit de Bewust vakgroep waar je inmiddels onderdeel van bent. We gaan altijd met jou in overleg over je volgorde van projecten. Wil je in zoveel mogelijk keukens kijken, of specialiseer jij je liever bij één bepaalde opdrachtgever? Beide is mogelijk.

Je kennis is altijd up to date, want paralel met de start van je opdracht, start jouw vakopleiding duurzaamheid&energietransitie die we Bewust hebben samengesteld met misschien wel de sterkst denkbare partner op dit gebied; De VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Hier krijg je in ongeveer 12 modules de allerlaatste kennis aangereikt op het gebied van energietransitie, klimaatadaptatie (en circulariteit). Naast de klassikale bijeenkomsten zijn er E-learnings en thuiswerkopdrachten waar je samen met je mede-trainees aan kunt werken. Wanneer je onze vakopleiding succesvol doorloopt behaal je je certificaat.

Wellicht heb je naast ons vakopleiding nog andere wensen om je door te ontwikkelen tot vakspecialist. Misschien wil je leren leidinggeven, of wil je extra handvaten op het gebied van projectmanagement. Daarom stellen we ook altijd nog individueel keuzebudget voor je beschikbaar.

Je krijgt onbeperkt toegang tot ons eigen professionele online leeromgeving; De Kenonz Campuz. Hierin tref je honderden e-learnings, filmpjes, presentaties en beleidsstukken die voor jouw ontwikkeling relevant zijn.

Dan zijn er nog de terugkomdagen met medetrainees, sportieve activiteiten, bedrijfsbezoeken, netwerkbijeenkomsten en vooral heel veel gezelligheid wat we additioneel aanbieden bovenop ons programma.

We leren je graag

 kennen

Heb jij:

 • recent (of bijna) een hbo- of wo opleiding afgerond?
 • kennis van relevante wet- en regelgeving of het gebied van milieu en duurzaamheid
 • of ben je bereid je in bovenstaande te verdiepen?
 • 0-4 jaar werkervaring?
 • (bij voorkeur) werk- of stage-ervaring in de publieke sector?
 • een flexibele, leergierige en ambitieuze instelling?

Verken dan in het Kenonz Traineeship wat het vakgebied milieu en duurzaamheid jou te bieden heeft. 

Je studie is niet leidend, maar met deze opleidingen ben je zeker van een match:
Planologie, Milieukunde, Environmental studies, Ruimtelijke Ordening, Management van de leefomgeving, Energy & environment, Global leadership en soortgelijk.

LEES VERDER

Gaan we samen

het avontuur aan?

Zie jij het Kenonz Traineeship duurzaamheid ook als een kans om te investeren in je professionele en persoonlijke ontwikkeling? Stuur ons een bericht en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!

Traineeship formulier
crosschevron-down
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?