Bewust

Arjan trapt flink door in de functie 'Aanjager Fiets'

Arjan Keijzer is sinds kort, via Kenonz, werkzaam als aanjager fiets bij de regio Twente. Een interessante functie al zeggen we het zelf én een functie die Arjan en Kenonz beide op het lijf geschreven zijn. Een mooie bijkomstigheid; Arjan heeft tijdens deze opdracht de Kenonz speed pedelec tot zijn beschikking, een mooie manier om het fietsen nog meer te stimuleren. 

De functie ‘aanjager fiets’ is een functie die je niet vaak voorbij ziet komen. Onze collega Edwin heeft de Kenonz-speed pedelec in stijl gebracht bij Arjan. Ze hebben meteen een uitstapje gemaakt naar de fietssnelweg F35, daarnaast vertelde Arjan meer over de inhoud van de functie, wat hij de komende periode wil gaan bereiken en de vele voordelen van fietsen.

'Ik vind dit mooie projecten die belangrijk zijn voor onze samenleving'

Arjan heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als projectmanager, en met succes. Aan hem de taak om mensen bij bepaalde processen te overtuigen om ander mobiliteitsgedrag aan te leren. Hierbij kun je denken aan het kiezen voor het openbaar vervoer of de fiets tijdens de spits. ‘Ik vind dat mooie projecten die belangrijk zijn voor onze samenleving’, aldus Arjan.

Gemeenten in Twente en Overijssel investeren momenteel veel in de fietsinfrastructuur, een goede zaak volgens Arjan. Hij wil er de komende tijd flink zijn schouders onder zetten zodat de fietsinfrastructuur door veel mensen gebruikt gaat worden. Hoe hij dat gaat doen? Een samenhangend plan ontwikkelen waarbij de vele goede initiatieven in de regio gecombineerd worden. Met als einddoel het aandragen van concrete en laagdrempelige handvatten voor succesvolle acties en gedragsinterventies. Hij verwacht dat het een zaak van de lange adem gaat worden, ‘fietsgedrag moet je een aantal maanden volhouden, en dan gebeurt er iets bijzonders: je krijgt een ander zelfbeeld en gaat jezelf zien als fietser in plaats van als automobilist’.

'Onderzoek leert dat fietsers succesvoller zijn in hun werk en eerder carrièrestappen maken' 

Uiteraard heeft fietsen voordelen ten opzichte van de auto, Arjan weet deze als geen ander te benoemen. Zo ervaar je de omgeving tijdens het fietsen compleet anders; je ziet dingen die je met de auto volledig mist wanneer je erlangs snelt. Daarnaast brengt het rust en ruimte in je hoofd en heb je tijd om over bepaalde zaken op een ontspannen manier na te denken. Én we moeten natuurlijk het gezondheidsaspect niet vergeten. Tot slot geeft Arjan aan dat onderzoek leert dat fietsers succesvoller zijn in hun werk en eerder carrièrestappen maken, ook zeker een mooi voordeel!

'De fiets verbindt je met elkaar'

Arjan kijkt er naar uit om de komende tijd flink ‘door te trappen’ tijdens zijn opdracht bij de gemeente Enschede. Met als uiteindelijke doel bijdragen aan een beter milieu en leefomgeving en het bij elkaar brengen van de inwoners. Want zeg nou zelf: op de fiets maak je wel eens een praatje en groet je elkaar, dit gebeurt in de auto nauwelijks. ‘De fiets verbindt je met elkaar’.

Wellicht ook interessant

ALLES BEKIJKEN
ALLES BEKIJKEN
chevron-down
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?