Bewust

Zo vader zo dochter

Wij zijn gek op leuke verhalen! Daarom gaat onze collega Ninja komende tijd op bezoek bij gedetacheerde collega's. Ben jij benieuwd naar wie zij zijn en hoe zij Kenonz ervaren? Lees dan onze interviews vol leuke verhalen! We beginnen met een bijzonder verhaal. Johan en Bente, vader en dochter beide in dienst bij Kenonz. Hoe is dit zo gelopen en wat vinden zij ervan?

WIE BEN JE?

Ik ben Johan, 52 jaar en sinds september 2022 gestart bij Kenonz. Hiervoor werkte ik altijd in loondienst bij gemeenten. Begonnen bij gemeente Ferwerderadiel (nu Noardeast-Fryslân) waar ik zo’n 5 jaar heb gewerkt. Een mooie kleine gemeente waar ik van alles mocht en kon doen. Het verfriesen van plaatsnamen, nemen van verkeersbesluiten en het verhuren van grond. Hiernaast maakte ik bestemmingsplannen en verleende ik vergunningen. Na 5 jaar ben ik overgestapt naar Tytsjerksteradiel en daar bij team ruimtelijke ordening en vergunningen gekomen. Later is dit team opgedeeld en heb ik eerst bij het team vergunningen en later bij het team ruimtelijke ontwikkeling gezeten. Ik heb er 23 jaar met plezier gewerkt.

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Ik ben een fanatieke skeeleraar en schaatser. Tijdens mijn tijd in Burgum ging ik altijd een half uurtje skeeleren waardoor ik mijn hoofd even leeg kon maken. Helaas gaat het ook niet altijd goed. Op mijn verjaardag 28 juni was ik op de skeelerbaan in Ferwert, ik haakte mijzelf en viel en alles lag open. Helaas heelde dat ook niet goed (Betadine over datum haha). Ach, dat hoort ook bij de sport. Vallen en weer opstaan!

HOE KEN JE KENONZ?

Ik kende Kenonz van naam via de gemeente waar ik werkte (gemeente Tytsjerksteradiel). Later leerde ik Kenonz beter kennen toen Elisa (trainee) bij ons kwam werken. Elisa en ik pakten samen het dossier aardgaswinning in Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen op. Gaandeweg heb ik Elisa de kneepjes van het vak geleerd, de gemeentewereld uitgelegd en haar begeleidt. Dat was leuk samenwerken. Het mooie aan Elisa vond ik dat ze durfde te vragen. Ik heb haar verteld dat ze haar nieuwsgierigheid altijd moet behouden en dat dit een kracht is. Het is juist goed om nieuwsgierig te zijn en de vraag te stellen waarom dit zo wordt gedaan, dit zorgt ervoor dat je dingen begrijpt en echt leert.

Gaandeweg kreeg ik meer contact met Johan Linthof en leerden wij elkaar beter kennen. Ik ben een aantal keren in Gorredijk op kantoor geweest en vond Kenonz een jong en enthousiast bedrijf met enthousiaste mensen. Waarom ik uiteindelijk de overstap naar Kenonz heb gemaakt is dat ik echt met de inhoud van het werk wilde bezig zijn en met verschillende opdrachten op basis van detachering kan dit. Je kunt je meer richten op de inhoud van je zaak omdat je minder met bijzaken, vergaderen en organisatieverandering bezig bent.

WAT VIND JIJ HET GROOTSTE VERSCHIL TUSSEN KENONZ EN ANDERE DETACHEERDERS?

Ik ben zelf nooit ergens anders gedetacheerd geweest. Ik zie wel eens mensen van een andere detacheerder binnenkomen. Heb ook wel eens tegen Johan Linthof gezegd; op het moment dat jij binnenkomt is het allemaal vrij laagdrempelig en heel spontaan. Bij andere partijen die langskomen ligt het er zo dik op. Ze zijn aan het vissen naar meer werk, dan is die interesse niet echt en zit er een doel achter. Dat ervaar ik bij jullie anders, dat is dat jonge enthousiaste en oprechte belangstelling.

IS DETACHERING WAT JE ERVAN HAD VERWACHT?

Is dit wat ik ervan had verwacht, ik denk het wel! Ik heb een hele leuke plek bij Súdwest-Fryslan, ik vind het heel leuk. Ook hier heb ik veel afwisselende opdrachten, zoals een nieuw terrassenbeleid, een bestemmingsplan voor een groot bedrijventerrein, de vergunning voor de verandering van een fabriek en de uitbreiding van een recreatiebedrijf.

Ik merk wel dat dit een grotere organisatie is en dat er meer vakspecialisten zijn zoals bijvoorbeeld iemand die gespecialiseerd is in archeologie. Ik heb zelf een brede kennis op diverse vakgebieden en ben altijd een schakel geweest tussen het ruimtelijk domein en het vergunningdeel. Ik ken de procedures en de wetgeving en de materie. Hierdoor kan ik goed met de vakspecialisten “sparren” en omdat zij nog wat dieper in de materie zitten, leer ik ook weer bij.

HOE BEVALT HET BIJ KENONZ?

Het bevalt mij erg goed bij Kenonz. Binnenkort neem ik ook deel aan de vakgroep, je zit dan met vakgenoten van Kenonz bij elkaar en dat lijkt mij ook erg leuk. Kun je elkaar even bijpraten en scherp houden.

Johan en Bente interview

BENTE

Ik ben Bente, 22 jaar en in juni 2021 afgestudeerd. Hierna ben ik gaan solliciteren maar helaas werd ik altijd afgewezen met de reden; je hebt nog geen ervaring. Ik vraag me dan af hoe ik ervaring moet opbouwen als ik nergens deze ervaring op kan doen. Daarna ben ik echt voor traineeships gegaan, een mooie kans om ervaring op te doen. Helaas viel dat ook wat tegen, ik kreeg zelfs van een bedrijf te horen dat ik nog zo’n "famke" was, dat ik eigenlijk te jong was en nog maar moest gaan studeren. Deze reactie kon ik bijna niet geloven. Uiteindelijk ben ik bij Kenonz terecht gekomen door Elisa, via mijn vader ben ik met haar in contact gekomen en heeft zij mij het een en ander verteld over Kenonz. Ik mocht gelukkig al vrij snel op gesprek komen bij Kenonz.

Mijn vriend Thomas heeft mij destijds naar Gorredijk gebracht voor het kennismakingsgesprek, hij wilde wel even op mij wachten. 1,5 uur later kwam ik uit het pand lopen waarop Thomas terecht zei: "hoe kun je daar nou 1,5 uur zitten?". Ik gaf aan dat ik het zo gezellig vond en helemaal niet door had dat ik daar zo lang had gezeten haha. Hij is later ook bij Kenonz op gesprek geweest en toen was ik mee naar Gorredijk. 1,5 uur later kwam hij het pand uitlopen en zei: ‘’nu snap ik waarom je er 1,5 uur kunt zitten, het is gewoon heel gezellig!"

Johan zegt gekscherend:‘’Noteer maar, het is gezellig maar de gesprekken duren wel heel lang.’’

We hadden in ieder geval meteen een leuke klik en kon dezelfde week nog mijn contract ondertekenen! Een week later belde Eline mij en zei: "ik heb een opdracht voor je maar weet niet of je het leuk vindt, het is namelijk bij jouw vader in Tytsjerksteradiel." Ik vond dit absoluut niet erg want we zouden niet op dezelfde afdeling werken en ik kende ook nog wel een aantal oud collega’s van mijn vader. Ik vond het een fijne startplek omdat ik casemanager was van vergunningen, je ziet dan van alles van de vergunningen en zet heel veel uit waardoor je de basis leert.

WAT DOE JE IN JE VRIJE TIJD?

Ik ben niet erg sportief maar heb wel de ringfit voor de Nintendo Switch. Best pittig, zelfs Thomas viel het tegen! Verder ben ik een echte koffieliefhebber, ik maak graag verschillende koffiedrankjes maar drink ook graag koffie bij Starbucks en Doppio. Ze kennen mij zo langzamerhand en weten precies wat ik drink.

Johan:"Bente is een beetje de millennial, ze drinkt echt altijd koffie! Ze heeft zelfs, daar ben ik niet zo heel blij mee, een tattoo van een koffiekopje die ze vorige week heeft laten zetten. De tatoeëerder ken ik wel, hij kwam bij mijn vrouw op haar verjaardag en toen grapte ik dat ik niet meer met hem wilde praten."

WERK JE NOG VOOR DEZELFDE OPDRACHTGEVER?

Mijn opdracht werd na een bepaalde periode elke keer met een maand verlengd waardoor het wat onzeker voelde. Johan Linthof dacht met mij mee en belde later dat hij een gesprek had geregeld bij gemeente Leeuwarden. Hij gaat altijd mee naar mijn gesprekken dus dat is altijd wel leuk, zit je er toch wat relaxter bij. Uiteindelijk mocht ik 1 juli beginnen als Junior juridisch medewerker vergunningen. Ik loop mee met een senior collega die al 43 jaar bij de gemeente Leeuwarden werkt, dus leer heel veel van hem. Bij hem kan ik altijd terecht met vragen over vergunningen, procedures en termijnen.

WAT VIND JE TOT NU TOE VAN JOUW TIJD BIJ KENONZ?

Heel leuk en gezellig, ik leer gewoon heel veel en ben ook blij met mijn eerste opdracht dit was een hele goede basis. Je leert veel over de procedures, je krijgt een vergunning binnen, hoe ga je daarmee om en dan totdat je het vergunt loop je het gehele proces door.

Johan:"Dat is ook het mooiste van het traineeship, je moet ook zorgen dat je af en toe ergens anders kijkt want zo leer je het meest."

Bij een kleine gemeente ben je bijvoorbeeld bezig met een dakopbouw of een schuurtje en nu bij een grotere gemeente ben ik bezig met een nieuwe winkel of een horeca terras. Ik vind het erg leuk om bij gemeente Leeuwarden te werken en leer constant nieuwe dingen. Ook leer ik af en toe nog nieuwe collega’s kennen omdat er nog veel mensen deels thuis werken.

Johan: "Wel erg jammer dat er veel collega’s thuiswerken. Ik ben eigenlijk tot nu toe elke dag in Sneek geweest juist voor dat contact, als je ingewerkt moet worden is het veel handiger op kantoor en dan zijn er altijd wel mensen die je even kunt vragen. Vind ik veel handiger."

KENONZ CAMPUZ

Ik heb een aantal trainingen gevolgd met betrekking tot de omgevingswet en bestemmingsplannen via het traineeship. Op de Kenonz Campuz kijk ik ook regelmatig, wat is nieuw en staat er iets relevants voor mij in. Je hebt zowel korte als lange trainingen en na het werk kan ik soms nog een training volgen wat ik soms wel leuk vind om te doen. Het leukste vind ik dat er een training op staat over overheidsfinanciën, dit vond ik altijd een lastig vak dus ik wilde het wel weer opnieuw volgen. De omgevingswet is ook erg interessant en belangrijk voor de toekomst.

DOEN JULLIE OOK WEL EENS MEE MET ACTIVITEITEN VAN KENONZ?

Ik was vorig jaar bij het ophalen van de kerstpakketten, bij de All You Need Is Love caravan en dit vond ik erg leuk om mee te maken. Helaas kon ik niet bij de boottocht zijn maar wij zijn zeker aanwezig bij het 10-jarige jubileumfeest van Kenonz. Ik vind eigenlijk alles leuk wat jullie organiseren maar waar het voor mij het meeste om gaat is dat ik contact met anderen van mijn vakgebied heb en mijn netwerk kan vergroten.

WAT WILLEN JULLIE KENONZ MEEGEVEN?

Bente: "Ik vind het fijn dat je bij Kenonz een vangnet hebt, en dat er veel persoonlijke aandacht is. Johan Linthof appt mij bijvoorbeeld af en toe hoe het met mij is, en bij een nieuwe opdracht komt hij altijd langs."

Johan: "Ik vind die persoonlijke aandacht ook heel erg fijn. Jullie hebben de focus op het leuk maken voor mensen en het behouden van mensen en dit is naar mijn mening erg belangrijk."

Wellicht ook interessant

ALLES BEKIJKEN
ALLES BEKIJKEN
chevron-down
Chat openen
💬 Hulp nodig?
Hallo 👋 Kunnen we je helpen?