Het kenonz traineeship

De problematiek waar de gemeente mee te maken heeft, is complexer dan ooit. Covid-19 en de daarmee samenhangende economische crisis, indringende veranderingen wat betreft klimaat en milieu, intrede van de omgevingswet, financiële wildgroei in het sociaal domein, de digitale transitie en de zelfredzamer wordende burger; we staan aan de vooravond van grote maatschappelijke veranderingen die onomkeerbaar zullen zijn. Dit vraagt om een nieuw type ambtenaar. De ambtenaar van de toekomst.

Ben je opdrachgever? Bekijk hier meer informatie over de KENONZ traineeships voor opdrachtgevers.

Is een traineeship iets voor jou?

Wil jij naast het leveren van een maatschappelijke bijdrage je ook ontwikkelen van starter tot specialist? Dan is het KENONZ Traineeship wat je zoekt!

Wij weten als geen ander wat voor jou als starter op de arbeidsmarkt belangrijk is: Uitdagend werk waarmee je maatschappelijk impact maakt, vanaf de eerste dag een goed salaris, een leaseauto om jou naar je opdrachten te brengen, onderdeel zijn van een jong team waarbij we samen trainingen volgen, sporten en borrelen en waar je uiteindelijk wordt opgeleid tot specialist binnen jouw vakgebied.

Traineeships bij de overheid

KENONZ detachering heeft meer dan 200 publieke opdrachtgevers zoals gemeenten, provincies, waterschappen, veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en rijksoverheid en we zijn doorlopend op zoek naar talentvolle starters.

In maximaal twee jaar leiden wij jou op van starter tot specialist in het vakgebied dat aansluit op jouw HBO of WO studie. Daarna kan je gedetacheerd blijven bij een gemeente vanuit Kenonz of bij de gemeente in vaste dienst treden.

Wat vragen we van jou?

 • Recente afgeronde Hbo/Wo opleiding
 • 0-4 jaar werkervaring
 • Bij voorkeur heb je werk- of stage-ervaring opgedaan bij een gemeente of anderzijds aantoonbare affiniteit met de publieke sector
 • Een leergierige en ambitieuze houding

Herken jij jezelf in bovenstaande punten, neem dan snel contact op met ons zodat we binnenkort een drankje kunnen doen in ons eigen KENMIJ-café waar we verder praten over je carrière mogelijkheden bij ons.

Wanneer starten de traineeships?

Onze traineeships starten twee keer per jaar. In februari/maart 2021 starten de consulent schuldhulpverlening, consulent inkomen, medewerker ruimtelijke ordening, specialist GIS/GEO en financieel adviseur gemeente traineeships.

Consulent schuldhulpverlening

De naam zegt het eigenlijk al, maar een schuldhulpverlener is iemand die burgers begeleidt met het wegwerken van schulden. De taken die hier dan ook bij horen zijn voornamelijk het voeren van gesprekken met mensen met schuldenproblematiek om vervolgens samen een plan op te stellen om naar een oplossing toe te werken. Je bewaakt voortgangsrapportages en gaat indien nodig met schuldeisers in gesprek. Het kan ook voorkomen dat iemand niet zelfredzaam blijkt, in dat geval dien je diegene op de juiste manier door te verwijzen naar andere professionele hulpinstellingen. Uiteraard betreft een deel van je werk ook het doen van verslaglegging en het uitvoeren van hercontroles.

De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening geeft het beste aansluiting op dit traineeship, hoewel andere financieel of juridisch getinte HBO studies ook prima raakvlak kunnen hebben.

Consulent inkomen

Ben jij enthousiast, gedreven en ambieer je een functie bij een gemeente? Als inkomensconsulent beoordeel je het recht op een bijstandsuitkering, onderzoek je fraudesignalen en beheer je een caseload. Je hebt een ondernemende instelling en werkt altijd klantgericht. Jouw kennis van het juridische kader (wet- en regelgeving) is uitstekend en altijd up-to-date. Op basis van de juiste juridische en sociale argumenten weet jij als inkomensconsulent een juiste beslissing te nemen over het al dan niet toekennen van een uitkering.

Wat zijn je werkzaamheden als inkomensconsulent?

 • Je gaat de aanvragen voor uitkeringen behandelen op grond van de Participatiewet en andere inkomensregelingen.
 • Je toetst op de rechtmatigheid en waar nodig leg je maatregelen op. Verder ontferm je je over het uitvoeren van heronderzoek.
 • Je bent verantwoordelijk om de uitkeringsgerechtigden te informeren over de wet- en regelgeving. Je levert een bijdrage aan de fraudebestrijding.

De volgende HBO studies komen het best overeen met de consulent inkomen:
– Sociaal juridische dienstverlening
– Social work
– Rechten (liefst met kennis van de participatiewet)

Medewerker Ruimtelijke Ordening

Samen met je collega’s van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling ga je aan de slag met initiatieven/verzoeken van inwoners, ondernemers, verenigingen etc. en adviseer je het college daarin. Ook collega’s van andere afdelingen betrek je hierbij. Je begeleidt zelfstandig planologische procedures, waaronder bestemmingsplanprocedures en Wabo procedures en ondersteunt collega’s in dat proces. Je denkt mee over beleidsvraagstukken en beantwoordt vragen van klanten.

Bij voorkeur heb je een afgeronde HBO/WO opleiding

Planologie
Ruimtelijke ordening
Sociale geografie
Stedenbouwkunde
Rechten (met een specialisatie omgevingswet, wet RO of WaBo)

 • Vergunningverlener Bouw/milieu
  Je voornaamste taak is om vergunningen en/of ontheffingen te verlenen. Een vergunning of ontheffing kan het beste omschreven worden als officiële toestemming van de overheid om een aangevraagde activiteit te mogen uitvoeren. Er bestaan tegenwoordig veel activiteiten waarvoor mensen, bedrijven en organisaties een vergunning moeten aanvragen, voordat ze de activiteiten mogen uitvoeren met toestemming van de overheid. Binnen verleende vergunningen staan vervolgens alle voorwaarden omschreven waaraan de activiteiten moeten voldoen, zodat mensen precies weten wat ze wel en niet mogen doen volgens de vergunning. Je maakt normaliter onderdeel uit van de afdeling VTH; Vergunningen, Toezicht en Handhaving en werkt dan ook nauw samen met de collega’s van deze afdelingen.

De opleiding die we hiervoor vragen:
– Milieukunde
– Bouwkunde
– Juridisch

Specialist GIS/GEO

Als GIS/GEO Specialist werk je graag met ruimtelijke data van een gemeente en wil je graag zoveel mogelijk inzicht geven in gegevens door koppelingen te leggen via de kaart. Je onderhoudt een GIS applicatie door nieuwe producten of toepassingen op te nemen, eventueel met behulp van de leverancier. Je bent doorlopend bezig met het evalueren van nieuwe toepassingen om het (maat)werk zo makkelijk mogelijk te maken. Je bent en blijft goed op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied door nieuws te volgen en weet zo ook welke ontwikkelingen er spelen en welke mogelijkheden er zijn. Het liefst vertaal je deze nieuwe mogelijkheden in een product dat je bij je opdrachtgever kunt toepassen.

Voor dit traineeship is minimaal een afgeronde HBO opleiding vereist met een ruimtelijke inslag. Daarnaast is enige ervaring met complexe tekenprogramma’s een eis

 

Financieel Adviseur gemeente

Jouw taken bestaan uit het opstellen van financiële rapportages en het adviseren, ondersteunen en begeleiden van financiële vraagstukken. Verder neem je deel aan tal van projecten van de afdelingen waarmee financiële belangen gemoeid zijn.
Je bent financieel adviseur van de gemeente en sparringpartner voor verschillende gemeentelijke clusters. Je bent daarnaast betrokken bij jaarrekeningen, begrotingen en bestuursrapportages.

Vereiste opleiding:

Economisch of financieel gerichte HBO/WO opleiding, bijvoorbeeld MER, bedrijfskunde.

Meer traineeships?

In september 2021 starten we opnieuw met bovengenoemde traineeships, aangevuld met het volgende aanbod:

 • Specialist burgerzaken
 • Toezichthouder
 • Handhavingsjurist
 • Adviseur openbare orde en veiligheid
 • Consulent jeugd

 

Aanmelden Traineeship

 • Max. bestandsgrootte: 64 MB.

 

Specifieke vraag over een vacature?

Wil je verder in gesprek over de mogelijkheden? Jeanine de Leeuw komt graag met je in contact en is bereikbaar via Jeanine@kenonz.nl  06 12 39 25 98